כל תחום הפיצויים ממקום העבודה השתנה בשנים האחרונות, אם בעבר היינו מקבלים פיצויים באופן ישיר מהמעסיק בעת שפוטרנו ממקום העבודה, אזי שכיום בזכות תוכניות הפנסיה שמקום העבודה מחויב לעשות לנו, הליך הפיצויים השתנה ולמעשה אנחנו מקבלים את הפיצויים מחברת הביטוח במקרה ופוטרנו. אם התפטרנו אנחנו יכולים למשוך את החלק של הפיצויים מתוכנית הפנסייה שלנו.
איפה הפיצויים שלי?
מה שקורה היום זה, שהמעביד מפקיד כל חודש כסף לתוכנית הפנסיה של העובד שכוללת פיצויים וקצבת פנסיה. פיצויי פיטורים משמשים במקרה והעובד מפסיק לעבוד, ועוד הפנסיה מיועדת עבור אלו המבוטחים מפני אובדן כושר עבודה. הפיצויים נמצאים עם כן, בתוכנית הפנסיה של העובד והוא יכול להחליט האם למשוך אותם בסיום עבודתו או לא. במידה והעובד התפטר מרצונו הוא יכול למשוך את הכספים, אזי שהעובד יכול למשוך את פיצויי הפיטורים בכפוף לאישור של המעביד שאכן הוא סיים את עבודתו במקום. לעומת זאת בכספים שהמעביד מעביר לקצבה הפנסיה, הוא לא יכול לגעת אילו כספים שמשמים את אלו המבוטחים מפני אובדן כושר עבודה בעתיד.
על מנת שהעובד ידע מה בדיוק מגיע לו מהמעביד, הוא צריך לקבל ממנו טופס 161, מסמך באמצעותו המעביד מדווח לרשויות המס על ניתוק יחסיו המקצועיים עם העובד וכן בטופס מצויינת תקופת העבודה, השכר על פיו ייקבעו חישובי הפיצויים, פירוט הסכומים שמגיעים בתור מענקי פרישה, פירוט יתרות כספיות לפיצויים בקופות גמל, וכן העברת תוכניות הגמל והפנסיה לידיו של המעביד.
איזה טפסים צריך למלא כדאי לקבל פיצויים?
הטופס שעל העובד למלא הוא טופס 161א', בטופס זה מציין העובד לרשויות המס, מה ברצונו לעשות עם מענקי הפרישה וכספי הפיצויים. העובד יכול למשוך את הכסף בסכום חד פעמי, לייעד אותם לקצבת הפנסיה, לרצף פיצויים (קרי אם בעתיד יפתח קופה חדשה או יעבוד במקום חדש, הוא יכול להמשיך את הרצף במקום להתחיל מחדש) אלו המבוטחים מפני אובדן כושר עבודה בתוכניות פנסיה שונות, צריכים לשמור על הקצבה ולא לגעת בה.
זו לא רק המלצה שתעזור להם לימים קשים, ימי זקנתם אז לא תהיה להם הכנסה מפרנסה והם יהיו תלויים בכספים אלה בשביל לכלכל את עצמם, אלא גם בהווה זה לא משתלם, שכן המדינה גובה מס בגובה 35% אם פודים את הפנסיה לפני הזמן, מה שיותיר אתכם עם פחות משני שליש מהפנסיה. ישנם מצבים שאומנם אין ברירה, אך אם יש אפשרות, עדיף לפדות רק את הפיצויים ותוכניות חסכון אחרות, לא לגעת בפנסיה, ולשמור אותה לימים רחוקים.