קופת גמל היא תוכנית חסכון שמיועדת לטווחים יותר ארוכים מחסכונות סטנדרטיים. נכון להיות בישראל קופת גמל היא אפיק החסכון לטווח ארוך הנפוץ ביותר. הקופה נועדה לצבירת כספים שימשכו בגיל יותר מאוחר. השם הכללי "קופת גמל" מתאר מספר גדול של אפיקי חסכון כגון קרנות השתלמות, קרנות של פנסיה וכד'.. הפעילות בקופות הגמל מוסדרת במוסדות, תקנות וחוקים נוקשים של גופים כמו מס הכנסה או החוק לפיקוח על שירותים פיננסיים.
מתי ניתן למשוך כספים מקופת הגמל?
הפקדה בקופת גמל מעודדת על ידי מדינת ישראל, ואף מעוגנת בחוק הפנסיות. מעסיק לאחר כחצי שנה צריך להפקיד כספים לעובדיו. כמו כן החסכון בקופת גמל מספק הקלות במס וזיכויים שונים, הן למעביד והן לעובד. קופת גמל שונה באופן מהותי מקרן השתלמות, והקופה מוחזקת על ידי נאמנים (בעבר על ידי הבנקים, כיום על ידי בתי השקעות וחברות ביטוח שונות) והנאמנים מנהלים את נכסיהם של כל חברי הקופה. המשיכה של כספים מקופת הגמל מוגבלת ב2 אופנים: האופן הראשון והקריטי ביותר הוא חוקי מדינת ישראל שמגבילים משיכת כספים מהקופה, או מקלים על משיכה. כמו למשל חוק שיצא בימים האחרונים (ספטמבר 2013) שיכנס לתוקפו בעוד מספר חודשים שמאפשר למשוך כספים מקופת גמל קטנה (מתחת לכמה אלפי שקלים). עם זאת החוק מאפשר במידה מסויימת גמישות לבתי ההשקעות או חברות הביטוח בניהול הקופות, ומאפשר להם תחת תקנות שונות להגביל את המשיכה של הכספים מקופות הגמל.
סוגי קופות גמל
קיים כיום בישראל מגוון רחב של סוגי קופות גמל. ישנם קופות גמל לעתמיכים שכירים אשר נובעים מהפקדות חודשיות על ידי המעסיק משכרו של העובד. כמו כן קופות גמל לעצמאיים, שבהם העמית מפקיד בעצמו. ישנה גם קופת גמל אישית שבה המעביד מפקיד כספים להבטחת זכויות כגון פיצויי פיטורין. סוגים שונים של קרנות השתלמות, דמי מחלה, די הבראה, חגים, חופשות ועוד..
הטבות מס להן זוכים חוסכי קופות הגמל
עמיתים המפקידים בקופת גמל נהנים מזיכויי מס. הזיכויים מוענקים בסכום של עד 7% מההכנסה של המשכורת ועד לסכום של קצת יותר מ80 אלף שקל. עבור המעביד הפקדה לקופת גמל היא הוצאה מוכרת במס.
הבדלים בין קופות הגמל השונות
קופות גמל שונות נבדלות זו מזו בדמי ניהול, תשואה ורמת סיכון על השקעותיהן. אפשר למצוא מידע באתר הממשלתי "גמלנט" על הקופות השונות. כמו כן כיום לפי חוק ישנה מוביליות גבוהה בין הקופות וניתן לעבור לקופה אחרת בקלות יחסית.
מאמר זה אינו נכתב על ידי יועץ השקעות מוסמך. על מנת לקבל מידע פיננסי יש לפנות ליועץ פיננסי לפני ביצוע כל פעולה.