קרן השתלמות היא סוג של קופת גמל, שמהווה אפיק חסכון שנועד במקור לשכירים ונפתח בשנים האחרונות גם לעצמאיים וחברי קיבוצים. קרן השתלמות נועדה במקור לשמש עובדים למימון השתלמויות מקצועיות כמו גם כנסים ולימודים נוספים, אך כיום היא משמשת אפיק חסכון לטווח בינוני. האפיק היחידי שלא לטווח ארוך שהוא פטור ממס, לאחר כניסה של רפורמות שונות בשנים האחרונות בשוק ההון במדינת ישראל.
ההפקדה פטורה ממס הכנסה בגבולות הפרשה של אחוזים בודדים (עד ל-2.5 אחוז) מהמשכורת של השכיר, והפרעה של המעביד על 7.5%. המעביד והשכיר כמו שניתן להבין, מפרישים שניהם כסף לקרן ההשתלמות, תלוי בחוזה העבודה בניהם. פחות מחצי מהשכירים מחזיקים בקרן השתלמות, והעשירון העליון מחזיק בה באחוזים גבוהים מאד. עקב כך, קמו דרישות שונות לביטול הפטור ממס בקרנות האלו. מה שבוטל, לאור התנגדויות שונות.
מושגים שכדאי להכיר:
- קרן השתלמות כללית - קרן אשר הכספים בה מנוהלים בהתאם לשיקול הדעת של מנהל הקרן ללא התחייבות להשקעה באפיקים ספציפיים או ניהול מסויים.
- מסלול מתמחה - מסלול שבו אחוז מסויים מכספי הקרן מושקע באפיק שנקבע מראש, בניגוד לקרן השתלמות כללית(ראה דלעיל) שם הכספים מנוהלים בהתאם לרצון בעל הקרן.
- מדד שארפ - מדד המודד את רמת התשואה ביחס לרמת הסיכון של קרן ההשתלמות, כאשר רמת סיכון גבוהה לעומת רווח נמוך, נחשב ללא רווחי ולא כדאי. המדד מודד את כדאיות נטילת הסיכון ביחס לרווח, אך אינו מתחשב בסיכון עצמו.
קרן השתלמות או פק"מ?
עקב הטבות מס שונות הנתנות לקרן השתלמות (היא פטורה ממס), ההשקעה בה עדיפה על פני ההשקעה בפק"מ.
איך בוחרים קרן השתלמות?
הבחירה של קרן השתלמות נעשית קודם כל לפי רמת הסיכון הרצויה על ידי השכיר (או העצמאי). עם זאת מעבידים רבים מגבילים את השכירים שלהם לקרנות ספציפיות. ככל שהעמית של הקרן צעיר יותר ובעל יותר שנים באופק, כך אפשר לבחור בקרן בעלת סיכון גבוה יותר. כמו כן פרמטר נוסף הוא דמי הניהול, והגוף המנהל את הקרנות.
קרן השתלמות - השוואה
השאר פרטים באתר קרן השתלמות על מנת להשוות בין מספר קרנות מובילות במשק הישראלי. לאחר מכן, יצרו איתך קשר עד 5 חברות מובילות לניהול קרנות השתלמות.